10 haarverzorging gewoonten die schade kunnen veroorzaken

Elk van ons streeft naar prachtig haar, maar vaker dan we denken, doen we dingen die meer kwaad dan goed doen. Beschadigd haar is broos en breekt snel, wat kan leiden tot een futloze, frizzy coupe, en zelfs haaruitval. Maar er is goed nieuws! Door eenvoudige aanpassingen in je haarverzorgingsroutine kun je verdere schade voorkomen.

1. Te vaak je haar wassen

Hoewel het heerlijk is om fris gewassen haar te hebben, raden deskundigen aan dit niet dagelijks te doen. Je hoofdhuid produceert natuurlijke oliën die je haar hydrateren en gezond houden. Te vaak wassen kan deze belangrijke oliën verwijderen. Overweeg alternatieven zoals appel- of kersencider-spoelingen of watergebaseerde spoelingen met hyaluronzuur of toverhazelaar.

2. Hete douches

Een hete douche kan fijn zijn, maar is schadelijk voor je haar. Het stript de natuurlijke oliën en maakt het haar vatbaarder voor breuk en schade. Kies liever voor lauwwarm water.

3. Strakke knotjes en staarten

Strakke haarstijlen kunnen leiden tot haarbreuk en zelfs een terugwijkende haarlijn. Gebruik haarvriendelijke accessoires en beperk het aantal keren dat je je haar strak naar achteren trekt.

4. Haar borstelen als het nog nat is

Natte haren zijn kwetsbaarder. Gebruik een grove kam of borstel met wijde haren om voorzichtig de klitten te verwijderen en laat je haar voor 80-90% drogen voordat je het stijlt.

5. Zelf haar verven

Thuis je haar verven, vooral als het om bleken gaat, kan riskant zijn. Professionele kappers zijn opgeleid in de juiste technieken. Overleg altijd met je stylist over de producten en behandelingen.

6. Geen conditioners of haarmaskers gebruiken

Conditioners en haarmaskers zijn essentieel voor de gezondheid van je haar. Ze verminderen de wrijving tussen haren en beschermen tegen dagelijkse beschadigingen.

7. Zon blootstelling

De zon kan je haar beschadigen, net zoals je huid. Gebruik een UV-beschermend product om je haar en hoofdhuid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

8. Onjuist gebruik van warmtestyling gereedschappen

Gebruik moderne technologieën zoals ionische, keramische, porseleinen, infrarode en titanium apparaten. Beperk de temperatuur tot maximaal 400°F.

9. Ongezonde levensstijl

Voldoende slaap en een gezond dieet zijn cruciaal voor de gezondheid van je haar. Haarfollikels hebben een hoge omzetsnelheid en een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot haarveranderingen of -verlies.

10. Schadelijke haarstyling gewoonten

Vermijd het hard wrijven van je haar met een handdoek, gebruik liever een zachte methode om het te drogen. Beperk het gebruik van stylingproducten die een langdurige hold bieden en kies voor haarstijlen die je haar niet strak naar achteren trekken.
Als je ondanks deze tips geen gezonder haar ziet, overweeg dan een bezoek aan een dermatoloog. De zorg voor je haar is misschien niet de hoofdoorzaak van je probleem. Een dermatoloog kan helpen de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling voorstellen.
Door deze eenvoudige veranderingen te integreren in je dagelijkse routine, kun je jouw haar gezond en sterk houden, waardoor het er altijd op zijn best uitziet!